ohodnotit

Ať žije republika

Další název:
Já a Julina a konec velké války; Long Live the Republic! (Me and Julina and the End of the Great War)
Rok:
1965
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
5.11.1965
„Chlapec, kobyla a konec velké války.“

Komentáře k filmu Ať žije republika

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 10
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.8.2014
2. světová válka a v ní   chlapec, který vede válku   svou. Velmi přísný otec a   posměšky všech kluků ve   vesnici mu to neulehčují.   Ale je silný a nebojácný.   Má svou fantasii, svůj   pohled na svět. Jeho hloubka   mu dává sílu v naději vše   překonat. Karel Kachyňa se   opět vrátil k dětem. Aby   ne, ti vždy viděli svět   poněkud jinak, než   dospělý. Snímek má dlouhou   stopáž, ale není hluchého   místa. Poetika umírňuje   krutost doby a více   vyzdvihuje dětský svět.   Hloubka příběhu umocňuje   děckou duši v tak silném   světle, že jeho kouzlo   oslní snad každého.
fred.appl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Aniž bych chtěl mazánkovsky   dolézat či podlézat,   přidávám se k Čuřilovi.   Taky bych tenhle film chtěl   po letech ještě vidět (a   mj. i proto, že v něm hraje   moje kamarádka, a třeba i   kvůli té umělé bublině v   nose, kterou jsme zamlada   imitovali žárovičkami ze   skautských baterek   tříbuřtovek). Ale abych od   Čuřila neopisoval všechno,   já nezmíním Špotákovou, a   vzpomenu Barušku Hrzánovou,   kterak v Budžesovi   konstatuje: "... to musí   být ještě něco horšího   než rusák nebo   komunista."
zeus12xy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.8.2014
poetický film, který jsem do dnes neznala
a narazila jsem na něj   náhodou. Hned mě zaujal a   poznala jsem Kachyňův   rukopis. Promiňte, ale kam se   hrabou Sestřičky. Tohle byla   hodně silná nálož.   Nádherný a zároveň dost   děsivý příběh. Musela   jsem se smát, jak se moje   děti zvedly od počítačů a   dívaly se s otevřenou pusou.
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.2.2020
Podlé mého názoru jedno z   vrcholných děl režiséra   Karla Kachyni. Asi žádný   jiný režisér u nás   nedokáže v podstatě drsný   příběh tak bravurně   zahalit do lyrického závoje   a opět mu vyšla i sázka na   to, že hlavním hrdinou   válečného příběhu je   dítě stejně jak to bylo už   o pár let dříve ve filmu   "Práče". Zde   navíc upoutá především na   české poměry poloviny 60.   let novátorsky vedená kamera   Jaromíra Šofra kdy spousta   záběrů je brána pohyblivou   (zřejmě kolejovou) kamerou.   Určitě jde o hodně   nadprůměrný a svým   způsobem jedinečný film i   když asi hlavně pro filmové   fajnšmekry!!
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2009
Tak tento film bych chtěl   vidět po letech znova.   Spojení Karla Kachyni s Janem   Procházkou bylo šťastné,   vznikaly kvalitní filmy, i   když někdy poznamenané   dobou svého vzniku.   Vylíčení konce války na   moravském venkově v roce   1945. Film vyvolal velké   pobouření na MFF v Moskvě a   skončil v trezoru.   Sovětským soudruhům se   nelíbily naznačená   zvěrstva, která prováděli   v osvobozených zemích.
Proto vyznávám Barbru   Špotákovou, a U Pinkasů se   stavím vždy, když je   možnost. Říci do všech   médií: Jsem ráda, že jsem   porazla Rusku v den výročí   okupace. Anebo nemohla jsem   dopustit, aby v tento den   vyhrála Ruska. Pro mě je to   hláška minulého století.
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.7.2008
Poslední dny druhé světové   války očima dvaáctiletého   chlapce. Film Ať žije   republika je svým způsobem   lyrickým a poetickým filmem.   V záběrech se střídají   snové představy hlavního   hrdiny se skutečnými   prožitky. Film je to   černobílý a dnes u diváků   už téměř zapomenutý.   Nehodí se na vysílání od   osmé hodiny večerní a ani v   rámci vysílání zábavných   filmů pro pamětníky. Své   místo by si mohl najít v   rámci filmového klubu   České televize. Ta však ke   škodě mnohých tyto filmy   ignoruje.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.1.2012
Stylizovaný příběh malého   chlapce, který vyrůstá na   konci 2. sv. války s   despotickým otcem za krkem a   s šikanujícími kamarády.   Do všeho toho zmatku s   dospíváním ještě končí   2. sv. válka a přes   chlapcovu vesnici prochází   fronta, takže snímek opravdu   není pěkné pokoukání,   naopak je to příběh dost   depresivní, světlou   výjimkou jsou snové scény s   matkou. Vyrůstat v takovém   prostředí znamenalo buď   přežít nebo se nechat   zlomit. Pro mě dost smutný   film, i dost neuspořádaný,   Kachyňovy Sestřičky byly   tehdá ještě v nedohlednu.   Co mě však zaujalo byla   mrštnost dětského   představitele, velmi   pochybuji, že dnešní děti   by dokázaly skákat do sena   salta a přelézat hřbitovní   zdi takovým způsobem jako   hlavní dětský hrdina.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.8.2014
Kachyňovy filmy v období   války jsou jiné, než na   které jsme v současnosti   zvyklí od našich   renomovaných režisérů,   stojících milióny.   Příběh chlapce na konci   války si asi zasloužil cenu   - to se o současných našich   filmech asi říct nedá -   uveďte případ, kdy nějaký   náš film získal nějakou   cenu na renomovaném   festivalu. O Oscarech ani   nemluvím - před 20 lety   Kolja
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.8.2014
Nemohu si pomoct,ale forma   sdělení mi zde   nesedla,čekal jsem něco   jiného.Spíše příběh   více zaměřený na konec   války,ale zde spíše chlapec   porád vzpomíná,něco si   představuje,nad něčím sní   a film tak akorát uspává.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 24.1.2018
Divácký zážitek pokažený   četnými flasbacky. Nic   jiného se o tom napsat z   mého pohledu nedá. Vznikla   tak jakási psychologická   studie, odehrávajíce chvíli   tu a chvíli onde v čase.   Celý film je tím dokonale   zhnojený. Zblblý pan   scénárista, nebo ten, kdo to   tak debilně vymyslel, tím   pohřbil snahu celého týmu.   Ještě jakž takž se daly   vzít ty klukovy sny, ale i to   zdržovalo děj, který zas   tam moc snad dějem ani nebyl.   Dávám dvacet za některé   pasáže a víc ani ň. Proč   byl Olin jednou Olin a   podruhé Honza jsem si   dohromady nedal.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih123870minih123870Raluca (2014) 
Raluca n
minih74106minih74106Slepý hněv (1976) 
Fighting Mad n
minih7252minih7252Eine Kleine Jazzmusik (1996) 
n
minih9279minih9279Jak napálit advokáta (1980) 
Jak napálit advokáta n
minih50001minih50001Poslední mise (2006) 
Final Contract: Death on Delivery n
minih4550minih4550Braindead - Živí mrtví (1992) 
Braindead n
minih113098minih113098Far Far Away Idol (2004) [Video] 
Far Far Away Idol n
minih159283minih159283Nan ťi ťüe lien (2018) 
Nan ťi ťüe lien n
minih109952minih109952Smrtící Slunce (2012) [TV film] 
Exploding Sun n
minih45692minih45692Paragraf 78 (2007) 
Paragraf 78, Punkt 1 n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

72.2 % (59)
8   - curil
5   - Erkul
2   - Pitryx
9   - clara.bow
6   - green-tea
6   - hvezdyn
6   - Frolíček
4   - FLA
10 - martin.stu
5   - Agostino
7   - georginaa
6   - Kuvik
9   - Bara.40
6   - thejduk
8   - melakara
7   - Charlie35
6   - satyr
8   - Akana
7   - Kycky
10 - fred.appl

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

8 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Afrika

12:00 - 12:45

28 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:35

28 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Polední zprávy

12:25 - 12:30

3 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 163272
Osobností: 657646
Fotografií: 628412
Plakátů: 302009
Obsahů a biografií: 149658

Poslední komentáře

Zrádci (2020) [TV minisérie]

Hudba

Zrádci
Tak již jsem viděl dost   podobných sérií,ale tahle   potlačila všechny mé super   pocity,hlavně ta neumělecká   hudba,no to je otřes,Petr   více >

Autor: Jirkafil

Jsem přece šofér..! (1972) [TV f...

Jsem přece šofér..!
Není to žádný televizní   klenot ale je to docela   roztomilé a též i docela   vtipné a víc se asi od   mikrokomedie nedá očekávat.   Ty více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Ubohý pan Kufalt (1981) [TV insc...

Ubohý pan Kufalt
Opravdu skvělá inscenace   která na velkorysé ploše   cca tří hodin pregnantně   demonstruje režijní   mistrovství Františka Filipa   a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Tři chlapi na cestách (1973)

Tři chlapi na cestách
Dost brutální politická   agitka. Nadšení zemědělci   objíždí jiná JZD a   obdivují krávy a   zootechničky. Plejáda těch   nejlepších herců více >

Autor: Rastaman33 | Hodnocení: 3 / 10

Šestý smysl (1999)

Film

Šestý smysl
jsem viděl před léty v   kině a totálně mě   dostal.Teď jsem si ho pustil   znova a myslel jsem si, že   už to nebude ono, když si   pamatuju více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 10 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2020, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.14/0.113